Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

neděle 4. dubna 2021

Hledáte na internetu knihy, noviny a časopisy?

           Zde dávám možnosti, které používám i já pro vyhledávání knih, novin a časopisů. Samozřejmě je zde spousta lidí pro něž to není nic neznámého. Kdo delší dobu bádá tak to jistě zná, ale je zde ve skupinách řada těch co zatím hledají různé odkazy na knihy, noviny a časopisy.

           Samozřejmě to není vyčerpávající seznam na vyhledávání knih, novin a časopisů.

       První a hlavní možnost je vyhledávání v "Hlavních knihovnách" naší republiky. Je potřeba si uvědomit, že autorské právo omezuje zobrazování některých (nebo spíše velkého množství toho co je již digitalizováno na serverech těchto knihoven). Jak se to dá případně legálně řešit najdete na stránkách těchto knihoven. Jedná se většinou o placenou registraci u těchto knihoven a tím je upraven přístup  (odemknutí zámečků) u mnoha děl.

Na obrázku je vidět přehled všech hlavních knihoven.
Po kliknutí na obrázek se tento zvětší a odkaz na tuto stránku je pod obrázkem.
Odkaz na rozcestník knihoven je zde >>>

        Pak je zde další zajímavá knihovna na internetu kde se dají nalézt i knihy v Českém jazyku, stačí vpravo nahoře zadat název knihy nebo slovo co hledáte.

Odkaz na tuto stránku kde najdete knihy máte zde >>>


      A potom existuje řada místních knihoven, ve městech a na vesnicích a pokud hledáte nějakou literaturu co se vztahuje k jednotlivým obcím tak tu spíše najdete tam než ve velkých knihovnách. Mnohé obce vydávají u příležitosti nějakého výročí knihu o jejich historii a tu mnohdy najdete právě tam. A pokud budete mít štěstí tak si tu knihu můžete nechat zaslat meziknihovní zápujčkou, je to služba za úplatu. Ale kolikrát když kniha jinde není je to poslední šance jak se k ní dostat a těch pár korun za to stojí.

        Já používám katalog Knihovny Hodonín, samozřejmě ta vaše jak už to u nás bývá bude používat jiný systém, ale v podstatě je to jen otázka se tím seznámit a začít hledat.

Jak na obrázku vidíte tak Hodonínská knihovna je bývalá okresní knihovna takže stále je propojena s knihovnami v okrese a můžete zjistit co kde mají v nabídce.


A pro zájemce bádající v této oblasti je tady na vyhledávání odkaz >>>
(Zadal jsem tam vyhledání slova "genealogie".)






Žádné komentáře:

Okomentovat