Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

pondělí 12. března 2018

Knihy o historii Evropy

Když chci rychlý přehled situace v Evropě v průběhu staletí (zejména po roce 1600) vyhledám informace v těchto dvou knihách. Knihy se hodí pro rychlou orientaci v rozložení území v daných obdobích, komu patřili a kdo je v dané době zpravoval. Je to mnohdy důležité pokud vaši předci z těchto oblastí přišli nebo některá rodinná větev se do daných oblastí odstěhovali. Rovněž vám může napomoci při pochopení odkud ze vzdálených oblastí předci přišli. Zejména když zjistíte kdo které území v Evropě získal a mohl například přivést některé lidi z těchto oblastí.
Mohl bych použít příklad kdy Marie Terezie měla za muže Františka I. Štěpána Lotrinského, byl lotrinský vévoda, těšínský kníže, toskánský velkovévoda a císař Svaté říše římské.  A tady je to dáno "vévoda lotrinský"  z jeho držav v Lotrinsku byli přivedeni lidé, jejichž část nakonec osadila zpustlou obec Čejč (také Terezov) na Hodonínsku. A hned zde máme předky ze vzdáleného území Alsasko Lotrinska a okolí.

Velká kniha evropských panovníků
Autor: Ervín Hrych

  

1. vydání originálu 1998,                                         2. vydání  2015

Zhuštěný přehled informací o dějinách Evropy s důrazem, vládnoucí dynastie všech evropských zemí i všichni jejich jednotliví panovníci, prezidenti, či ministerští předsedové jsou zde uvedeni v chronologickém uspořádání s uvedením doby jejich působení; ti méně důležití nebo neznámí jsou uvedeni alespoň v tabulkách posloupnosti. Kniha je doplněna o velké množství vyobrazení. A také je zde uvedeno kdo jaká získal nová území na úkor svých sousedů, jak vše ovlivňovali mocnosti a některé další informace. 
Pro rychlou orientaci výborná kniha.


Evropa v proměnách staletí
Autoři: František Honzák, Marek Pečenka, František Stellner, Jitka Vlčková

U vydání se trochu měnil obrázek a podkladová barva byla modrá, světlehnědá a zase modrá.

Kniha zpracovává jednotlivé státní celky na území Evropy, další dílčí části těchto zemí, územní změny  na základě válek, různých "mírových" jednání, rozhodnutí Evropských mocností o tom jaká budou stanovena hranice v jejich zájmu. Od kdy do kdy dané území kam patřilo a podobně. Zejména pokud máte předky z Balkánu nebo naopak na Balkán odešli bude vás jistě zajímat jak se na Balkáně měnily hranice a ke kterému státnímu útvaru daná oblast patřila.  To samé se dá říci o Polsku, Polsko-litevské unii a nakonec o trojím dělení Polska a jeho zániku.


Zkrátka pokud nechcete studovat dějiny okolních států a vůbec států Evropy, ale mít základní přehled o vývoji států v Evropě doporučuji tyto dvě knihy. V některých případech mohou pomoci i vašem pátrání.

Knihy jsou nabízeny i na internetu, případně ve vašich knihkupectvích. Případně si je půjčíte v některé knihovně nebo meziknihovní zápůjčkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat